Alla inlägg under september 2011

Av Annelie - 14 september 2011 10:10

Japp så började detta!

Skulle bara på återbesök!

Ops så blev jag kvar!


Visserligen blev det inte någon chock att jag fick stanna, men så här länge? Jag vet att jag blivit sämre så någonting måste göras!


Jag och "go" Karin kom alltså hit tisdag kväll (6/9) , dagen före återbesöket. Vi klev upp och åt frukost och sedan vidare till undersökningar på onsdag morgon. Det började som vanligt och följde samma ordning som det brukar.


08.30 - Vilo EKG, puls, blodtryck, vikt

09.10 - Gångtest, 124 m på 6 minuter blev resultatet.

10.00 - Provtagning

10.15 - Ultraljud på hjärtat (hör inte till det jag brukar göra)

11.00 - Träffade doktorn med resultatet inläggning!


På grund av försämringen som både gångtestet och hjärtultraljudet visade på bestämde doktorn att jag skulle bli inlagd på sjukhuset, jag fick inte ens ligga på hotellet, jag fick knappt gå och äta lunch med Karin utan skulle med omedelbar verkan helst redan varit inlagd.


13.00 - Inläggning på Hjärtkardiologen sal 16

13.30 - Skickade hem Karin med taxi

13.45 - EKG

15.30 - PVK (perifier venkateter) på plats

15.40 - flytande vätskedrivande via PVK:n (2ml furix)

16.00 - middag

17.30 - blodtryck, puls och suturation (syremättnad)


Ja så var den dagen slut, det blev några ångest attacker och ett par kökshandukar (internt skämt) innan jag fick ett par sömnpiller...

  


Av Annelie - 13 september 2011 18:44

Tänkte bara ta en kortis idag, imorgon skall jag med angivna tider berätta om en vecka på NUS.

NUS - Ombyggt, tillbyggt, hitbyggt, ditbyggt!

Tala om att det är som en laburint här!


Just nu är jag så glad att jag fått hit datorn så nu måste jag kolla facebook, bloggar, mail, tidningar och en massa annat. Jag måste nog erkänna att jag är beroende av min lilla dator, skulle gråta ihjäl mig om den krashade. Men hon har varit ett fantastiskt sällskap i precis 2 år på fredag!


Idag har min mamma och pappa varit på besök och gissa vem dom hade med sig! Jo min kära lilla gubbe (och datorn ;) )! Kul med besök hemifrån, medans dom var här så dök även Sascha upp så fast jag är inlagd i Umeå och bor i Luleå så har jag en del sällskap. Vi var ner i restaurngen och åt lunch/middag och "herreminvärld" vad en hamburgare och pommes kan vara gott.

Stora kramar till dom!

 

Av Annelie - 11 september 2011 13:15

Ja... Vad ska man säga när doktorn envisas och säger att jag är sjukare än jag vill erkänna! Då är det bara att lyda och stanna kvar på sjukhussalen, 5 långa dagar har jag varit här nu. Nej det går faktiskt bra, bättre än jag hade kunnat föreställa mig. :-S kort men gott skriver mer när jag kommer hem. :-P

Av Annelie - 6 september 2011 13:53


Taxin är beställd till klockan 18.00


Ångest!

För att sitta i taxi till Umeå idag och hem imorgon!

För gångtesten!


Glädje!

För att träffa min lilla Umé familj,

min rara, raka doktor,

min goa sjöterska,

min trots gångtestet fina sjukgymnast

och

dom andra inblandade!


Trygghet!

Att få träffa samma människor vid varje återbesök!

Att dom vet vilken "hare" jag är vad gäller "vitrockar"!


En stor kram till min kära syster som följer med och

håller handen!







Av Annelie - 5 september 2011 12:37

Ja nu sitter jag här vid mitt köksbord igen, helgen är över och lugnet har lagt sig. Trist för jag älskar att ha gubben hemma! Nå vi var på Jägaren 2 i lördags och den var helt ok, man fascineras över våran norrländska vackra natur. Karin och Jan bjöd oss, Anki, Anders, Lelle och mig, på middag före bion, "gottgotteliegott"! Det blev Janssonsfrestelse med tilltugg!

*

Vidare då till söndagen som blev en vilodag, brukar bli så när jag hållit igång dagen före.

Vad kan man då säga om kommande dagar? Umeå imorgon, kommer hem onsdag! Lelle ska och fiska torsdag - söndag, bra för honom han behöver ledigt från mig och pojkarna.

*


PAH

Av Annelie - 4 september 2011 11:32

Ibland får jag för mig att rota runt i etern och då hittar jag någon ny text. Den här tycker jag förklarar väldigt enkelt vad PAH är! Delar med mig den åt er också!

 

Pulmonell arteriell hypertension PAH

PAH är en relativt ovanlig sjukdom, vilket gör att de flesta vet väldigt lite om den. Sjukdomen kan ännu inte botas.

blodets  gång i hjärta och lungor

Pulmonell arteriell hypertension (PAH) betyder högt blodtryck i lungans blodkärl, men både lungor och hjärta blir påverkat.

Hjärtat består av vänster förmak och kammare samt höger förmak och kammare.


Den vänstra kammaren pumpar med högt tryck ut syrerik blod via stora kroppspulsådern till kroppens alla celler för att de ska fungera riktigt. Det syrefattiga blodet återvänder till hjärtat.

Höger kammare transporterar med mycket lägre tryck det syrefattiga blodet till lungorna. Där tar blodet upp syre igen och återvänder till hjärtat.


Vävnaden i lungan består av massor av mycket små luftblåser. Väggarna i dessa luftblåsor är mycket tunna för att syret i luften som andas in ska kunna tas upp av blodet. Vid PAH blir de små blodkärlen i lungorna allt trängre. Det gör att blodtrycket i lungornas små blodkärl blir väldigt högt när hjärtats högra kammare pressar fram blodet genom allt trängre och trängre kärl. Hjärtat måste arbeta hårdare och hårdare mot det ökande motståndet. Det blir till slut för mycket för den högra kammaren som inte är gjord för en sådan belastning. När sedan högerkammarens muskelvägg blir tjockare trycks den mot den vänstra. Då får vänstra kammaren svårare att transportera syresatt blod ut i kroppen. Den högra kammaren orkar till slut inte pumpa så mycket blod som kroppen egentligen skulle behöva.

Allt eftersom denna process fortsätter minskar mängden syre som når ut i kroppen. Syrebristen orsakar PAH-sjukdomens symtom - andfåddhet och trötthet.


Det ökade blodtrycket i lungornas blodkärl leder till ytterligare kärlsammandragning och väggförtjockning. Den onda cirkeln är igång.


PAH går ännu inte att bota. Nu behandlar man med läkemedel som sänker blodtrycket i lugans blodkärl. Med andra ord minska motståndet för att avlasta hjärtat. Det finns vissa läkemedel som kan bromsa sjukdomsutvecklingen och förlänga livet.


***********







Av Annelie - 3 september 2011 12:04

Middag och bio i Boden i eftermiddag/kväll!

  

Nice!


Av Annelie - 1 september 2011 17:04

Idag har jag varit och lämnat prover, bådå leverprover och PK prov. Hör och häpna så höll jag på att försova mig, tack mamma för att du ringde och väckte mig! Jag skulle vara där 11.00 och hon ringde strax efter 10 vilket innebär att jag som inte kan stressa fick panik.


Min goa sköterska från Umeå ringde eftersom att jag skrivit ett "skäms" mail till henne! Jag meddelade henne om min svimning förra veckan eftersom att jag ska göra det och var då även tvungen att berätta hur tokig jag var som inte åkte in till akuten. Men tyvärr är jag så skit rädd för vitrockar att inte ens förnuftet råder över mig en sådan gång.

Nåväl nu när dom fick reda på det så blir det återbesök tidigare än jag räknat med, redan på tisdag bär det iväg till Umeå. Alltså läkarbesök, provtagnign och den (förbannade) gångtesten på onsdag. GRUVENSAMT!


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19 20 21
22
23 24 25
26 27 28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Min familj


Ovido - Quiz & Flashcards